Vacature voor een onderzoeker bij het Wetenschappelijk Bureau voor de Vakbeweging

20-04-2022

Het Wetenschappelijk Bureau voor de Vakbeweging zoekt een onderzoeker voor 17,5 uur per week (0,5 fte) voor een onderzoek naar nieuwe vormen van kapitalisme. Het betreft een aanstelling (of detachering) voor een periode van een jaar.

De onderzoeker zal een bijdrage leveren aan het thema ‘het verstoorde evenwicht tussen arbeid en kapitaal’ van het onderzoeksprogramma van het Wetenschappelijk Bureau voor de Vakbeweging (WBV), in het bijzonder subthema 1 ‘nieuwe vormen van kapitalisme’. 

Als gevolg van de zogenaamde ‘financialisering’ van de economie wordt steeds meer geld verdiend met activiteiten die weinig of niets bijdragen aan onze welvaart. Deze ontwikkeling leidt ertoe dat veel belangrijke economische beslissingen, bijvoorbeeld over investeringen en overnames, uit louter financiële motieven worden genomen. Bedrijven ontlopen hun verantwoordelijkheden jegens hun personeel, bijvoorbeeld door activiteiten uit te besteden en de cao te ontwijken. Dit onderzoek heeft tot doel om meer inzicht te verkrijgen in de machtsverhoudingen in de moderne economie en na te gaan hoe het machtsevenwicht tussen arbeid en kapitaal kan worden hersteld.

De onderzoeker werkt onder leiding van en in samenwerking met de wetenschappelijk directeur van het WBV, prof. Paul de Beer. 

Functievereisten

We zoeken een medewerker met een academische opleiding die ervaring heeft met het zelfstandig verrichten van onderzoek en affiniteit heeft met de vakbeweging. Zij/hij dient over goede schrijfvaardigheden te beschikken. Kennis van (collectieve) arbeidsverhoudingen en de positie van de vakbeweging strekt tot aanbeveling.

Arbeidsvoorwaarden

De aanstelling geschiedt in tijdelijke dienst voor een periode van één jaar en kan ook de vorm aannemen van een detachering bij De Burcht. 

De onderzoeker wordt ingedeeld op basis van de cao van de FNV in functieschaal 12. Het salaris bedraagt, afhankelijk van ervaring, € 3.514 tot € 4.763 per maand (excl. 8,33% vakantiegeld en 8,33% eindejaarsuitkering) op basis van een fulltime aanstelling.

Sollicitatie

Kandidaten voor de functie kunnen tot en met 11 mei hun belangstelling tonen door een motivatiebrief en c.v. per email te sturen aan Paul de Beer (p.t.debeer@uva.nl).

 

Top