Winnaar scriptieprijs van de vakbeweging 2021 bekend

16-02-2022

Nienke van Ittersum wint de scriptieprijs van de vakbeweging 2021 met een scriptie over ‘goed’ volgerschap in sociaal politiek activisme. De scriptie geeft een originele beschouwing van volgerschap vanuit humanistisch perspectief. Waar boekenkasten vol geschreven zijn over leiderschap, biedt de scriptie een verfrissende blik op het fenomeen volgerschap door te onderzoeken hoe 'goed' volgerschap in sociaal-politiek activisme begrepen kan worden.

In de scriptie wordt literatuur uit verschillende vakgebieden, waaronder de organisatiekunde, psychologie en filosofie, op geheel eigen wijze bij elkaar gebracht en gecombineerd met voorbeelden van sociaal politiek activisme in de praktijk. De jury was bovendien onder de indruk van de vlotte en heldere schrijfstijl van Nienke.

Hoewel de scriptie het individuele proces van volgerschap onderzoekt, biedt het volgens de jury interessante reflecties voor de vakbeweging als collectieve ledenvereniging. Het daagt bovendien uit tot verdere reflecties over collectief volgerschap, en mogelijke implicaties daarvan voor (strategieën van) de huidige vakbeweging. De winnende scriptie en andere genomineerde scripties, en het juryrapport, zijn te lezen op onze website

Top