Met het oog op de gebruiker

'Het is een enorme uitdaging om een gebouw als De Burcht in te richten', vindt interieurontwerper Marc Tilli van Ontwerpstudio 2000, " en een eer om je naam te kunnen verbinden aan een gebouw van Berlage.

Bij de restauratie is gekozen voor het opnieuw naar voren halen van de oorspronkelijke decoratie en het terugbrengen van oorspronkelijke verlichting, voor zover die er nog was. Veel van de inrichting is daarmee al ingevuld.  "Vanwege het nieuwe gebruik van het gebouw en de huidige aandacht voor het energiegebruik hebben wij voor energiezuinige verlichting gekozen. Juist de moderne vormgeving ervan toont duidelijk het onderscheid tussen oud en nieuw. Het verdraagt elkaar prima. We hebben bewust gekozen om niet te veel mee te gaan met de drukke, alomtegenwoordige decoraties van Berlage." legt Tilli uit. "Berlage laat dat  trouwens zelf na dit gebouw ook achter zich. Ook zijn stijl verandert. Dan begint de nieuwe zakelijkheid."

Verschil met nu

"Berlage heeft het hele gebouw van buiten en van binnen ontworpen. Het gebouw heeft een enorm sterk eigen karakter. Het zet je ook wel aan het denken over je vak als interieurarchitect. Wat een verschil met nu. Dit gebouw is tot in alle details ontworpen voor de oorspronkelijke gebruiker/opdrachtgever, dat komt in alle details tot uitdrukking. Dat komt tegenwoordig nauwelijks meer voor. Het zou onbetaalbaar worden. Er zijn veel nieuwe technieken, die leiden tot andere detaillering en resultaten."

Sfeer en functionaliteit

" Wij zijn vooral bezig met sfeer en functionaliteit. Het gebouw zo inrichten dat de bezoeker die het gebouw gebruikt zich er prettig in voelt en zich er goed in kan bewegen. Dat mensen in het gebouw hun werk kunnen doen en elkaar kunnen ontmoeten."

Societeit Berlage

"Ïn het souterrain hebben we bijvoorbeeld akoestische maatregelen genomen om de resonantie te beperken. Dan wil je natuurlijk ook nog een zo flexibel mogelijk gebruik. De nieuw toegevoegde meubelen zijn ingetogen, functioneel en helemaal van deze tijd. We hebben enkele meubelen speciaal ontworpen voor het nieuwe gebruik van het gebouw, bijvoorbeeld de receptiebalie en het barmeubel in de societeit Berlage."

Klaar voor nieuwe gebruikers

Top