Vacature: onderzoeker voor 17,5 uur per week (0,5 fte)

21-07-2023

De onderzoeker zal een bijdrage leveren aan het onderzoeksprogramma van het Wetenschappelijk Bureau voor de Vakbeweging (WBV), in het bijzonder het thema ‘medezeggenschap en economische democratie’.

Democratisering van de onderneming is van oudsher een belangrijk doel van de vakbeweging, maar zit al decennialang in het slop. Door de toenemende ‘financialisering’ van de economie verliest de factor arbeid steeds meer aan invloed ten opzichte van de factor kapitaal (de aandeelhouders). De ondernemingsraad speelt meestal een ondergeschikte rol bij strategische ondernemingsbeslissingen. De centrale vraag die de onderzoeker zal beantwoorden, is hoe de (mede)zeggenschap van werknemers kan worden versterkt om het bedrijfsleven democratischer te maken. Moet daarvoor de (wettelijke) rol van de OR worden versterkt, of moeten andere wegen worden bewandeld, zoals financiële participatie en coöperaties? De onderzoeker bepaalt zelf de onderzoeksaanpak: literatuurstudie, interviews, case studies, et cetera. De onderzoeker werkt onder leiding van en in samenwerking met de wetenschappelijk directeur van het WBV, prof. Paul de Beer. 


Functievereisten
We zoeken een medewerker met een academische opleiding die ervaring heeft met het zelfstandig verrichten van en affiniteit heeft met de vakbeweging. Zij/hij dient over goede schrijfvaardigheden te beschikken. Kennis van (collectieve) arbeidsverhoudingen en de positie van de vakbeweging strekt tot aanbeveling.


Arbeidsvoorwaarden
De aanstelling geschiedt in tijdelijke dienst voor een periode van 15 maanden en kan ook de vorm aannemen van een detachering bij De Burcht. 
De onderzoeker wordt ingedeeld op basis van de cao van de FNV in functieschaal 12. Het salaris bedraagt, afhankelijk van ervaring, € 3.879 tot € 5.230 per maand (excl. 8,33% vakantiegeld en 8,33% eindejaarsuitkering) op basis van een fulltime aanstelling.


Sollicitatie
Kandidaten voor de functie kunnen tot en met 15 september 2023 hun belangstelling tonen door een motivatiebrief en c.v. per email te sturen aan Paul de Beer (p.t.debeer@uva.nl).


Over het Wetenschappelijk Bureau voor de Vakbeweging
Het Wetenschappelijk Bureau voor de Vakbeweging is een onafhankelijk onderzoeksinstituut, dat grotendeels wordt gefinancierd door de FNV. Het Wetenschappelijk Bureau heeft tot doel onderzoek te verrichten naar vraagstukken die voor de vakbeweging van strategische betekenis zijn. Het vervult een brugfunctie tussen de wetenschappelijke wereld en de wereld van de arbeidsverhoudingen, in het bijzonder de vakbeweging. Het WBV maakt deel uit van Stichting De Burcht. Voor verdere informatie zie: http://www.deburcht.nl/nl/Wetenschappelijk
 

Top